De flesta finländska kommunala beslutsfattare och tjänsteinnehavare och arbetstagare i kommunerna vill uppriktigt barnens bästa. Få, om ens någon, vill medvetet handla mot barnens intresse. Ändå är det lätt att förbigå eller glömma barnen i samhällslivet. Vi tänker att barnen inte ännu kan ta ställning till komplicerade frågor. Vi förmodar att vi vuxna ändå vet bättre, vad som är bra för barnen. Vi antar att det är alltför besvärligt, tidskrävande, dyrt eller sekundärt med tanke på främjandet av saken att ta reda på deras egna åsikter.
I själva verket är barnen de bästa experterna på sin egen vardag.
När de tas med i utvecklingen av kommunens tjänster och verksamhet drar alla nytta: tjänsternas kvalitet ökar och de motsvarar bättre sitt syfte och sina användares behov. På så sätt ställer man inte upp klätterställningar, som inte ett enda barn under 12 år når upp till för att klättra i.
Allt börjar från arbetskulturen och viljan: barnen och de unga är viktiga.
I det gemensamma utvecklingsarbetet lönar det sig att vara fördomsfri och djärv. Idén är inte att bara anpassa verksamheterna efter barnets och den ungas behov eller lägger barnets behov till de existerande verksamhetsmodellerna. Det lönar sig också att skapa själva verksamhetsmodellerna från grunden – vad man gör, varför, hur, för vem och med vem – tillsammans med de unga användarna. Att utveckla tillsammans är dessutom ofta inspirerande och roligt. Det innefattar möjligheter till att man ömsesidigt lär sig och får aha-upplevelser. Barnens fantasi och förmåga att se saker utanför sin sfär skapar ofta en ny slags möjligheter för utvecklingen.
Hjälmen ryms inte i skåpet
En skola skaffade låsförsedda skåp för eleverna. Många elever villea förvara sin mopedhjälm i skåpen, men hjälmarna rymdes inte in i de nya skåpen, eftersom dörröppningen var några centimeter för smal. Nu underutnyttjas många skåp och problemet med var hjälmarna ska förvaras är fortfarande olöst. Det är lätt att vara efterklok, men: det skulle ha lönat sig att ta med de unga i planeringen från första början, då skulle man ha undvikit en sådan här situation. Det skulle ha räckt med frågan ”Hurdana saker tänker du förvara i skåpet?”