I varje kommun i Finland finns det barn och unga som upplever att de ogrundat försatts i en sämre position än andra. Deras upplevelse är sann. Deras situation är sann. Kommunen har en lagstadgad skyldighet att agera.
Dessa barn och ungdomar kan ha en kroppsskada, sjukdom eller ett annat funktionshinder. De kan vara födda utomlands. De kan bo i en fosterfamilj, i ett familjehem eller på en anstalt. Av dessa barn och ungdomar har 40 procent upplevt diskriminerande bemötande. Såväl i skolan som på fritiden är deras möjligheter till ett gott liv sämre än för andra.
Barnet kan komma från en fattig familj. Barnet kan tillhöra en regnbågsfamilj eller höra till en sexuell eller könsminoritet. Hen kan höra till en etnisk minoritet eller ha språkkunskaper som inte räcker till för kommunikation utanför familjen. Hens upplevelser av en sämre position än andras kan också hänga samman med religion, övertygelse eller egna eller närståendes åsikter.
Så är det, men så ska det inte vara. Så får det inte vara. Barnet är alltid i första hand ett barn, en individ och sig själv – inte företrädare för någon grupp, egenskap eller livssituation.
Det är kommunens uppgift att se till att barn och unga får samma utgångspunkt i livet. Barnets rätt till icke-diskriminering och jämlikhet avser att varje barn får leva sitt liv som sig självt som är lika värdefullt som alla andras.