Man kan tänka på barnbudgeteringen som en ekonomisk mätare av kommunens barnvänlighet, som främjar förverkligandet av kommunens målsättningar i anknytning till barnen. Med hjälp av barnbudgetering kan kommunen som helhet granska hur de offentliga medlen används för barn – inte bara ett verksamhetsområde åt gången. När man ser de effekter som åstadkommits med offentliga medel med överskridande av förvaltningsområdena, kan man i framtiden även fatta beslut om användningen av medel med beaktande av barnets rättigheter i hela kommunen.
När budgeten spjälkas upp och analyseras kan man bedöma om resurstilldelningen är tillräcklig i förhållande till behoven. Barnbudgetering möjliggör bland annat allokering av medel till sådana åtgärder som minskar behovet av senare, dyrare tjänster.
Enligt en allmän kommentar (nr 19) från FN:s kommitté för barnets rättigheter ska konventionsstaterna beakta alla barnets rättigheter i alla skeden av sina budgetprocesser och i alla sina förvaltningssystem nationellt och lokalt. I praktiken avses härmed barnbudgetering.
Barnbudgetering innebär att kommunens ekonomi granskas utifrån barns rättigheter. Med hjälp av barnbudgetering spårar man alla de anslag som de kommunala aktörerna använder för barn.