Alla mänskliga rättigheter är lika viktiga och avhängiga av varandra. Att en mänsklig rättighet förverkligas ger inte rätt att kränka en annan mänsklig rättighet.
Konventionen förpliktar till att barnets bästa ska bedömas i en fråga som gäller barnet. Detta betyder att det är kommunens uppgift att ägna särskild uppmärksamhet åt barnet och det som ur barnets synpunkt är det bästa sättet att gå tillväga.
Konventionen om barnets rättigheter framhäver barnets roll som medborgare och människa. Barnet är inte bara ett objekt för de vuxnas verksamhet, utan hen har rätt att delta i samhället, agera och bli hörd.
Det är ett värde i sig att trygga barnets rättigheter, men samtidigt främjar arbetet med barnets rättigheter FN:s målsättningar om hållbar utveckling såsom jämlikhet, välstånd, samhällsfred och hållbarhet i naturahushållningen.
Enligt konventionen om barnets rättigheter ska den offentliga makten informera såväl vuxna som barn om konventionen. Rättigheterna förverkligas inte om människorna inte är medvetna om dem. Människorättsfostran ingår i Finland i läroplanen, dessutom kan kommunerna stärka medvetenheten om de mänskliga rättigheterna med hjälp av övrig kommunikation och kampanjer.
Människorättsfostran är ett förebyggande rättsskydd: när ett barn känner till sina egna rättigheter, kan hen identifiera situationer där de kränks. Ett förebyggande rättsskydd strävar till att det överhuvudtaget inte sker några kränkningar av rättigheterna. Det bästa förebyggande rättsskyddet är att barnets bästa beaktas aktivt och barnets bästa styr myndigheternas verksamhet. Konkret innebär detta exempelvis att tjänster och lokaler ska vara tillgängliga, trygga och trivsamma. Det språk som används i tjänsterna ska vara förståeligt för barn och familjer.
Retroaktivt rättsskydd avser de medel som barn och familjer kan tillgripa när deras rättigheter redan har kränkts. Till exempel kan man få bistånd av patientombudsman, socialombudsman eller rättsbiträde.
Det preventiva rättsskyddet är speciellt betydelsefullt för barnet, eftersom just det garanterar okränkbarheten i barnets rättigheter. Det retroaktiva rättsskyddet kan även om det förverkligas vara alltför långsamt med tanke på barnets utveckling eller tidsuppfattning.