1. Miksi lapset nostetaan erilliseksi painopisteeksi?
Lapsuus on poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen jakso ihmisen elämässä. Varhaisvuosien pohjalle rakentuu sekä yksilön että koko yhteiskunnan tulevaisuus. Siksi YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle erityiset oikeudet, joita millään muulla ihmisryhmällä ei ole. Lapsella on erityisasema kehittyvänä, aikuisista riippuvaisena, haavoittuvana sekä erityistä suojelua ja hoivaa tarvitsevana ihmisenä.
Lapsiystävällisyys ei tarkoita piittaamattomuutta muista ihmisryhmistä. Se, mikä on lapsiystävällistä, on usein ihmisystävällistä laajemminkin. Esimerkiksi toimivat ja turvalliset kevyen liikenteen väylät palvelevat kaikkia liikkuvia kuntalaisia ja tuottavat puhtaampaa ympäristöä. Kunnan selkokielinen viestintä palvelee lasten lisäksi monia muitakin kuntalaisia. Lisäksi aikuisten tukeminen on usein samalla tukea lapsille. Esimerkiksi yksinhuoltajavanhempien tukeminen on perheiden lasten hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeää. Hyvän lapsuuden turvaamista on myös se, että kunnan työpaikat ovat perheystävällisiä ja kunnasta kitketään rasismi.
2. Eikö aikuinen kuitenkin tiedä lopulta paremmin? Eiväthän lapset voi päättää kaikesta.
Lapsilla on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa taattu oikeus saada näkemyksensä kuuluviin ikä- ja kehitystasonsa huomioiden. Sopimus on Suomessa laintasoisena voimassa. Se ei tarkoita sitä, että lapset päättävät kaikesta, vaan että aikuisten tulee kuulla lapsia ja ottaa heidän näkemyksensä huomioon lapsia itseään koskevissa asioissa. Lapset ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita.
3. Mitä teen, jos lapsille ei ole sanottavaa?
Lasten kuulemisen tapojen tulee olla monipuolisia. Lapsille annettava taustatieto tulee olla ikätasoista ja selkokielistä – esimerkiksi alakoululaiselle ei kannata antaa monikymmensivuista aikuisille tarkoitettua dokumenttia kommentoitavaksi. Lue lisää siitä, miten lapsia voidaan onnistuneesti kuulla. Vaikka lapsen toive joskus olisikin hattarakone, kannattaa miettiä, voisiko toiveen taustalla olla jotain todellista tarvetta, esimerkiksi tekemistä välitunnille.
4. Miksi erillinen ohjelma?
Lapsen oikeuksien sopimus on kansainvälinen ihmisoikeussopimus. Se on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991. Sopimus velvoittaa noudattamaan lapsen oikeuksia. Suomen lainsäädännön on vastattava sopimuksessa vahvistettuja oikeuksia. YK:n lapsen oikeuksien komitea valvoo sopimuksen täytäntöönpanoa. Se on suositellut, että Suomi kehittää kattavan toimintapolitiikan ja -suunnitelman lapsen oikeuksien sopimuksen tehokkaaseen täytäntöönpanoon. Lapsen oikeuksien sopimus ei ole näkynyt riittävällä tavalla valtion ja kuntien päätöksenteossa ja strategioissa. Jotta lapsen oikeuksien toteutuminen kunnissa saisi vauhtia, Suomen UNICEF ryhtyi toteuttamaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia Suomessa vuonna 2013.
5. Mitä kunnalta vaaditaan Lapsiystävällinen kunta -malliin hakeutumisessa?
Kunnan ja Suomen UNICEFin väliseen sitoumukseen on kirjattu tietoa Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorista ja hänen työlleen varattavista resursseista. Oleellista on myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän työpanos. Koordinaattori ja koordinaatioryhmä vastaavat yhdessä mallin toteutumisen toimeenpanosta, seurannasta ja arvioinnista. Hakemuksen liitteeksi vaaditaan kunnanhallituksen päätös hakemisesta malliin.
6. Milloin päätökset uusista malliin valittavista valittavista kunnista tehdään?
Päätös uusina malliin valittavista kunnista tehdään loppuvuodesta ja valituille kunnille ilmoitetaan päätöksestä joulukuussa. Lisätietoa malliin hakemisesta.
7. Miten saan käyttööni Lapsiystävällinen kunta -logon?
Kun kunta on hyväksytty malliin mukaan, se alkaa toteuttaa nykytilan kartoitusta. Kartoituksen pohjalta kunta laatii Lapsiystävällinen kunta -työnsä toimintasuunnitelman. Kun kunta on saanut valmiiksi toimintasuunnitelmansa ja Suomen UNICEF on hyväksynyt sen, kunta saa käyttöönsä Lapsiystävällinen kunta -kandidaattilogon. Kun kunta on Suomen UNICEFin arvion mukaan saavuttanut toimintasuunnitelman mukaiset tavoitteensa ja Suomen UNICF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, se saa käyttöönsä Lapsiystävällinen kunta -peruslogon. Logot ovat kunnalle maksuttomia.