1. Varför lyfts barnen fram som en särskild prioritering?
Barndomen är en exceptionell och unik period i en människas liv. De tidiga åren är den grund på vilken framtiden för både individen och samhället som helhet byggs. Det är därför FN:s konvention om barnets rättigheter garanterar barn särskilda rättigheter som ingen annan grupp av människor har. Barn har en särställning som människor under utveckling, beroende av vuxna, sårbara och i behov av särskilt skydd och omvårdnad.
Att vara barnvänlig innebär inte att man är likgiltig för andra grupper av människor. Det som är barnvänligt är ofta människovänligt i en vidare bemärkelse. Till exempel betjänar funktionella och säkra lättrafikleder alla kommuninvånare som rör sig och ger en renare miljö. Tydlig kommunikation i kommunen gagnar inte bara barn utan även många andra kommuninvånare. Dessutom är stöd till vuxna ofta samtidigt stöd till barn. Till exempel är stöd till ensamstående föräldrar avgörande för deras barns välbefinnande. Att se till att arbetsplatserna i kommunen är familjevänliga och att rasism utrotas inom kommunen är också ett sätt att trygga en bra barndom.
2. Men i det långa loppet, vet inte en vuxen ändå bättre? Barnen kan ju trots allt inte bestämma allt.
Barn har rätt att få sina åsikter hörda i enlighet med sin ålder och utveckling, vilket garanteras i FN:s konvention om barnets rättigheter. Konventionen är i kraft i Finland på lagnivå. Det betyder inte att barn beslutar om allt, men att vuxna måste lyssna på barn och ta hänsyn till deras åsikter i frågor som rör dem. Barnen är de bästa experterna på sin egen vardag.
3. Vad ska jag göra om jag inte har något att säga till barnen?
De sätt på vilka barn hörs måste vara mångsidiga. Den bakgrundsinformation som ges till barn bör vara åldersanpassad och på ett enkelt språk - det lönar sig t.ex. inte att ge en elev på lågstadiet ett dokument på flera tiotals sidor som är avsett för vuxna att kommentera. Läs mer om hur man framgångsrikt kan höra barn. Även om barnets begäran ibland vore en maskin för att spinna socker är det värt att fundera på om det kan finnas ett verkligt behov bakom, till exempel något att göra på rasten.
4. Varför ett särskilt program?
Konventionen om barnets rättigheter är ett internationellt fördrag om mänskliga rättigheter. I Finland har den varit i kraft som lag sedan 1991. Konventionen förpliktar att respektera barnets rättigheter. Finsk lagstiftning måste följa de rättigheter som fastställts i konventionen. FN:s kommitté för barnets rättigheter övervakar genomförandet av konventionen. Kommittén har rekommenderat att Finland utarbetar en övergripande policy och plan för ett effektivt genomförande av konventionen om barnets rättigheter. Konventionen om barnets rättigheter har inte återspeglats tillräckligt i statens och kommunernas beslutsfattande och strategier. För att främja förverkligandet av barnets rättigheter i kommunerna började Finlands UNICEF genomföra UNICEFs modell Barnvänlig kommun i Finland 2013.
5. Vad krävs det av en kommun när den ansöker om att få gå med i modellen Barnvänlig kommun?
I åtagandet mellan kommunen och Finlands UNICEF har tagits upp information om en Barnvänlig kommun-koordinator och de resurser som ska avsättas för hens arbete. Barnvänlig kommun-koordinationsgruppens arbete är också viktigt. Koordinatorn och koordinationsgruppen ansvarar tillsammans för att implementera, följa upp och utvärdera modellen. Till ansökan ska bifogas kommunstyrelsens beslut om ansökan till modellen.
6. När fattas beslut om vilka nya kommuner som väljs till modellen?
Beslutet om vilka nya kommuner som väljs till modellen fattas i slutet av året och kommunerna meddelas om beslutet i januari. Mer uppgifter om ansökan till modellen.
7. Hur får jag tillgång till Barnvänlig kommun-kommun-logotypen?
När en kommun har godkänts enligt modellen, börjar den genomföra en kartläggning av nuläget. Utgående från kartläggningen utarbetar kommunen en verksamhetsplan för sitt Barnvänlig kommun-arbete. När kommunen har fått sin verksamhetsplan klar och Finlands UNICEF har godkänt den, får kommunen börja använda Barnvänlig kommun-kandidatlogotypen. När kommunen enligt Finlands UNICEFs bedömning har uppnått sina målsättningar enligt verksamhetsplanen och Finlands UNICEF beviljar kommunen Barnvänlig kommun-erkännande, får den använda Barnvänlig kommun-universallogotypen. Logotyperna är avgiftsfria för kommunen.