Är UNICEFs modell Barnvänlig kommun gratis för kommunen?
-
Modellen är gratis för kommunen.
-
Om en kommun väljs med i modellen, ska kommunen själv ställa resurser till förfogande och anslå tillräckligt med arbetstid åt Barnvänlig kommun-koordinatorn och -koordinationsgruppens medlemmar. Koordinatorn och koordinationsgruppen ansvarar tillsammans för att Barnvänlig kommun-arbetet framskrider i kommunen enligt arbetsskedena i modellen.
Ska kommunen redan under ansökningsprocessen välja den kommande Barnvänlig kommun-koordinatorn och -koordinationsgruppens medlemmar?
-
Kommunen kan redan under ansökningsprocessen välja och utse personer till koordinator och medlemmar i koordinationsgruppen.
-
Om man ännu inte känner till vilka de enskilda personerna är, räcker det att kommunen i ansökan anger titlarna på de medlemmar som ska väljas till koordinationsgruppen och de sektorer/aktörer som de företräder.
-
Koordinationsgruppen kan kompletteras senare, om kommunen väljs med i modellen.
Vilka ska finnas med i Barnvänlig kommun-koordinationsgruppen?
-
Kommunen säkerställer att kommunens alla sektorer och övriga viktiga aktörer, kommunens förtroendevalda och kommunens kommunikationsavdelning, representeras i koordinationsgruppen. Dessutom ska gruppen inkludera en eller flera representanter för barn och unga.
-
Kommunen bjuder till koordinationsgruppen även in nödvändiga centrala utomstående aktörer, såsom en arbetstagare och en förtroendevald från välfärdsområdet. Kommunen ska också bjuda in andra aktiva aktörer som företräder barnens rättigheter i kommunen, såsom tredje och fjärde sektorns företrädare och/eller företrädare för näringslivet.
-
Gruppen ska ha tillräckliga resurser samt mandat att föra Barnvänlig kommun-arbetet vidare på hela kommunens plan, omfattande de olika sektorerna.
-
Koordinationsgruppen kan sammanlänkas med någon grupp som redan verkar i kommunen, såsom exempelvis välfärdsgruppen för barn och unga.
-
Gruppen kan kompletteras senare, om kommunen väljs med i modellen.
Av vem kan jag be om hjälp med att fylla i ansökningsblanketten?
- Om det föreligger problem med att fylla i ansökningsblanketten, kontakta UNICEF, mikael.malkamaki@unicef.fi eller elina.siren@unicef.fi.
Ska kommunen utföra en kartläggning av nuläget vad gäller barnrättigheterna innan den ansöker om att få gå med i modellen?
-
Kommunen utför inte kartläggning av nuläget under ansökningsprocessen.
-
Däremot ska kommunen bekanta sig med modellen och dess olika arbetsskeden redan i början av ansökningsprocessen (se punkt 1 i ansökningsprocessen).
Väljs alla kommuner som sänt in ansökan med i modellen?
-
UNICEF väljer kommunerna så att det finns med kommuner av olika storlek från olika håll i Finland.
-
De kommuner som väljs med ska uppfylla de villkor som förutsätts i ansökningsblanketten.
När får kommunen besked om valet?
- UNICEF sänder i december per e-post ett meddelande om valet till den kontaktperson/koordinator som nämnts i ansökningsblanketten samt till kommunens registratorskontor.
Ska kommunen genomföra en kartläggning av nuläget vad gäller barnrättigheterna efter valet, innan det officiella samarbetet mellan UNICEF och kommunen kör i gång?
- Kommunen ska inte utföra någon nulägeskartläggning före den grundutbildning som sätter i gång samarbetet mellan UNICEF och kommunen.
När startar samarbetet mellan kommunen och UNICEF?
-
Om kommunen väljs med i modellen, kör samarbetet med UNICEF i gång med grundutbildning i början av året/på våren 2024.
-
UNICEF avtalar senast i januari 2024 med kommunens Barnvänlig kommun-koordinator om tidpunkten för starten av samarbetet.
-
I utbildningen deltar kommunens Barnvänlig kommun-koordinator och -koordinationsgrupp.
Vilka kommuner är redan med i modellen?
- 53 kommuner på olika håll i Finland är med i modellen. Se här vilka kommuner som redan genomför modellen.
Av vem kan jag fråga om mer information om ansökningsprocessen?
- Mer information om ansökningsprocessen ges på UNICEF av Mikael Malkamäki, mikael.malkamaki@unicef.fi och Elina Sirén, elina.siren@unicef.fi.