KANSALLISEN LAPSISTRATEGIAN VERKKOKOULUTUS
Lapsen oikeus väkivallattomaan arkeen
Koulutuksesta saa tietoa väkivallasta ilmiönä, turvallisuuden merkityksestä lapsille sekä tietoa, mitä tehdä, jos epäilee tai havaitsee lapseen kohdistuvaa väkivaltaa.
Koulutus on osa kansallisen lapsistrategian verkkokoulutuskokonaisuutta e-Oppivassa. Kokonaisuuteen kuuluu 10 eri modulia. Koulutukset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOKSEN VERKKOKOULUTUKSET
Linkki kaikkiin THL:N verkkokoulutuksiin
- Barnahus-verkkokoulu:
Soveltuu kaikille ammattilaisille. Koulutus antaa mm. keinoja tunnistaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä keinoja toimia väkivaltaepäilytilanteessa. - Puutu väkivaltaan:
Soveltuu kaikille ammattilaisille. Koulutus antaa mm. keinoja tunnistaa lähisuhdeväkivaltaa sekä keinoja toimia lähisuhdeväkivaltaepäilytilanteessa. - Monikulttuurisuus asiakastyössä:
Soveltuu kaikille ammattilaisille. Antaa välineitä ja esimerkkejä, joiden avulla ammattilainen voi tarkastella omaa ajatteluaan ja toimintaansa monikulttuurisuuteen liittyen.
THL:n verkkokoulutukset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Koulutukset vaativat kirjautumisen.
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOKSEN VÄKIVALLATON LAPSUUS -SIVUSTO
Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman tavoitteena on ehkäistä 0–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja seksuaaliväkivaltaa. suunnitelma sisältää kansalliset tavoitteet ja 93 tutkimusnäyttöön perustuvaa toimenpidettä alaikäisiin lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn ja haittojen minimointiin. suunnitelma on käsikirjatyyppinen tutkimusnäyttöön perustuva julkaisu, jota voivat hyödyntää myös eri alojen ammattilaiset koulutusmateriaalina.
- Väkivallaton lapsuus -sivusto suomeksi
- Väkivallaton lapsuus -sivusto ruotsiksi
- Väkivallaton lapsuus -sivusto englanniksi
OPETUSHALLITUKSEN EI KAIKELLE KIUSAAMISELLE -SIVUSTO
Opetushallituksen Ei kaikelle väkivallalle -sivustolle on koottu tietoa, ohjeita ja työkaluja siihen, miten tällaiset teot ja tilanteet tunnistetaan, miten niitä ehkäistään ja miten niihin voidaan puuttua varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Materiaaleja voivat työssään hyödyntää myös muut lasten ja nuorten parissa toimivat. Osa materiaaleista soveltuu käsiteltäväksi lasten ja nuorten kanssa.
MUITA LINKKEJÄ:
- Barnahus -hanke (THL ja STM)
- Ensi- ja turvakotien liitto (2016) Väkivalta ja laiminlyönti kasvatuksessa – Tunnista, puutu ja auta. Virtuaalikirja.
- Lapsen kokemus tuotava näkyväksi
- Mieli ry: tietoa itsemurhien ehkäisystä sekä apua ja tukea itsetuhoisuuteen
- Nuorten Mielenterveystalo
- Pelastakaa Lapset ry (2018) Lasten ja nuorten kokema seksuaalinen häirintä ja siihen liittyvä kiusaaminen digitaalisessa mediassa.
- STM: Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020–2030
- STM: Mielenterveysstrategia 2020-2030 : Toimeenpanon ensimmäiset vuodet ja yhteisen tekemisen tahto
- THL: Kansallisen lasten ja nuorten turvallisuuden edistämisen ohjelman tavoite- ja toimenpidesuunnitelma vuosille 2018-2025
- THL: Lapsia ja nuoria työssään kohtaavien ilmoitusvelvollisuudet
- THL: Lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja pahoinpitelyrikosepäilyjen ilmoitusvelvollisuus poliisille
- THL: Lasten ja nuorten tapaturmat
- THL: Miten teen lastensuojeluilmoituksen?
- THL: Väkivallaton lapsuus Toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025. STM julkaisuja 2019:27
- THL: Väkivaltakäsitteiden sanasto
- Turvakamu-sovellus lasten turvaksi