Image

Oletko alle 18-vuotias? Tunnetko omat oikeutesi kuntasi asukkaana? UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli varmistaa, että oikeutesi toteutuvat mahdollisimman hyvin – arjessasi joka päivä.  

Jos olet alle 18-vuotias, sinulla on oikeus siihen, että kasvuasi ja kehitystäsi tuetaan. Kotikuntasi on suurelta osin vastuussa oikeuksiesi toteutumisesta.  UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa varmistamaan, että kaikki oikeutesi kuntasi asukkaana toteutuvat mahdollisimman hyvin. 

Image
""

 

Lapsiystävällisessä kunnassa

  • jokainen lapsi tuntee olevansa arvokas
  • jokainen lapsi saa elää turvassa
  • jokainen lapsi saa harrastaa
  • jokaisella lapsella on kavereita ja turvallinen aikuinen
  • jokainen lapsi saa äänensä kuuluviin
  • jokainen lapsi huomioidaan päätöksenteossa
”V-päivä on Vaikuta, älä valita -päivä. Kaupunki antaa kouluille yhteensä 30 000 euroa. Kaikki kasiluokkalaiset saavat ehdottaa ideoitaan.”
Ronja Kukkola ja Martta Vuorinen, Hakkalan koulun 9-luokka, Hämeenlinna

Sinun oikeutesi, kuntasi velvollisuus

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan sinulla on oikeus muun muassa:

Image

turvalliseen kotiin, riittävään ruokaan ja terveydenhoitoon.

Image

yhdenvertaisuuteen. Kukaan ei saa syrjiä tai kiusata sinua millään perusteella. Sinulla on oikeus käyttää samoja palveluita kuin muutkin ikäisesi taustastasi ja ominaisuuksistasi riippumatta.

Image

kuulluksi tulemiseen. Kuntasi aikuisten pitää kuunnella ja ottaa huomioon, mitä sinä itse ajattelet omista asioistasi. Aikuisten pitää hoitaa asia niin, että sinun on helppoa kertoa omista näkemyksistäsi. Sinulla on myös oikeus tietää, millä tavalla mielipiteesi otettiin huomioon päätöksenteossa.

Image

osallisuuteen. Olet tärkeä ihminen ja yhteisön jäsen. Sinulla on oikeus vaikuttaa myös koko kunnan yhteisiin asioihin.

Image

etusi ensisijaisuuteen. Aikuisten pitää aina selvittää, mikä olisi sinun kannaltasi paras ratkaisu.

Image

oppimiseen ja koulunkäyntiin. Jos tarvitset tukea koulunkäyntiin, kuntasi pitää järjestää sitä sinulle.

Image

vapaa-aikaan ja harrastuksiin. Kotikuntasi pitää järjestää lapsille ja nuorille mahdollisuuksia harrastaa. Harrastamisesi ei saa riippua esimerkiksi siitä, onko vanhemmillasi rahaa, onko sinulla jokin vamma tai puhutko äidinkielenäsi jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Image
""

Eikö kuntasi ole vielä mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa?

Voit tarkistaa täältä, onko kuntasi jo mukana mallissa. Jos ei ja haluat kannustaa kuntaasi hakemaan mukaan, voit toimia esimerkiksi näin:

  • ota yhteyttä kuntasi nuorisovaltuustoon ja pyydä nuorisovaltuustoa ehdottamaan malliin hakemista kuntasi aikuisille päättäjille
  • voit ehdottaa hakemista myös kuntasi päättäjille eli kunnanvaltuutetuille
  • voit jopa tehdä asiasta kuntalaisaloitteen. Aloitteen tehdäksesi sinun ei tarvitse olla täysi-ikäinen.

Olipa kuntasi mukana mallissa tai ei, sinulla on aina oikeus kertoa tarpeistasi ja ideoistasi kunnan kehittämiseksi. Puhu ajatuksistasi ääneen koulussa ja harrastuksissa. Lähetä viestejä tai soita kuntasi viranhaltijoille ja poliittisille päätöksentekijöille.  

Näin äänesi kuuluu Lapsiystävällinen kunta -mallissa 

Kun kunta aloittaa mallin toteuttamisen, sen pitää selvittää, mitä mieltä kunnassa asuvat lapset ja nuoret ovat kunnan lapsiystävällisyydestä.  

Kunnan pitää myös selvittää, mitä asiaa lapset ja nuoret ryhtyisivät kehittämään ja valita yksi lasten ja nuorten toivoma kehityskohde toteutettavaksi. UNICEF edellyttää muutenkin kuntia kysymään lasten ja nuorten näkemyksiä ja ottamaan ne huomioon. 

Onko kuntasi mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa ja haluat tietää lisää lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista? Tarkista, kertooko kuntasi nettisivuillaan omasta Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöstään. Jokaisella mallissa mukana olevalla kunnalla on Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori. Häneltä saat lisätietoja. Ole yhteydessä omaan kuntaasi saadaksesi koordinaattorin yhteystiedot. Voit olla myös yhteydessä UNICEFiin. Katso yhteystiedot tämän sivun lopusta. 

Kysymyksiä pohdittavaksi
  1. Mitkä asiat sinun kunnassasi ovat hyvin lasten ja nuorten kannalta?  
  2. Mitä sinä muuttaisit, jotta kuntasi olisi parempi asuinpaikka lapsille ja nuorille? 
  3. Jos sinulla on mielessäsi jokin parannusehdotus, miten voisit edistää sitä yksin tai yhdessä muiden lasten tai nuorten kanssa?